Hilsen fra Bård og Gry

Bildet mitt
Beneteau Oceanis 46 fot. Dvs. hun er 13,68 m lang, 4,25 m bred og stikker 1,92 i dybden. Den stolte dame er produsert i Frankrike. Er registret i NOR/NIS og lyder kallesignalet LN5002

tirsdag 16. juli 2013

Kalimnos - svampfiskeøyen

 I går la vi til ved Póthia, øyen Kalimnos hovedstad.  Vi ligger midt i byen og her er det yrende liv både av skipstrafikk, svampefabrikk og folk! Det er massevis av glade barn ute i gatene og det viser seg at i går var siste dag på skolen, før sommerferien startet.  Ferien varer til langt ut i september :-)

Det viser seg at vi rett og slett har lagt oss til ved nok en historisk by. Ikke så mye templer og gudinner, men her dykker de etter svamper. Ja, slike som vi vasker oss med, ja bilen også :-)

Det er fangstrestriksjoner akkurat nå. Svampene har nemlig blitt rammet av sykdom, så de tar de opp fra havets bunn i mer kontrollerte former.


Dykkerne har ordentlige forhold nå. MEN det var et tøft yrke for 2000 år siden! Da var det UTEN drakt og "oksygenflasker", og for at de skulle synke raskt til bunnen utstyrte de seg selv med store steiner.... Det var ikke alltid det gikk så veldig bra, så det var alltid svampdykkerfestival uken før de skulle dykke, en festival med mye god mat og drikke, en avskjedsfest for dykkerne......

Det var mange forskjellige kvaliteter på svampene. Jeg kjøpte meg en litt ekstra god svamp!  Det skal bli spennende å prøve den!
Rett før vi skulle gå å legge oss i går kveld, dukket denne "kjempen" opp i havnen!  Rett over våre ankre!  Ja, ja tenkte vi, den må ihvertfall gå før oss i morgen, for vi har ikke sjangs til å få opp ankrene våre nå.

Heldigvis så kastet den ikke ankeret sitt, men la seg longside langs den ene kaien her.... ;-)
Her ligger vi fortøyd, rett ved en restaurant. Det var 3 skritt å gå, så kunne vi få servert de herligste fiskeretter. Det som ikke restauranteieren visste, var at vi observerte hvordan han oppbevarte fisken!  Jo, i et nett, rett ved der vi fortøyde, i sjøen. Stein dau var fisken og temperaturen i sjøen er 26 grader!  Vi er ikke helt sikker på om vi kaller det oppbevaring av mat. Vi valgte å spise rester av fiskegryten vi hadde i går - ombord.
 Husene har de bygget oppover åssiden. Og her har de malt husene side i mange forskjellige farger.  Ellers har de stort sett vært hvitkalkede i det siste. Sjarmerende dette også!
I dag har vi tenkt oss på en liten spasertur på et høydedrag like ved havnen her. Lokalbefolkningen sier det er for varmt å gå opp der nå, over 25 gr. er ikke bra. I dag er det rundt 30, men det blåser som vanlig, så vi vil nå gjøre et forsøk, ihvertfall Marit og jeg :-)  Med hver vår vannflaske, må vel det gå bra?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar