Hilsen fra Bård og Gry

Bildet mitt
Beneteau Oceanis 46 fot. Dvs. hun er 13,68 m lang, 4,25 m bred og stikker 1,92 i dybden. Den stolte dame er produsert i Frankrike. Er registret i NOR/NIS og lyder kallesignalet LN5002

tirsdag 8. oktober 2013

72 forskjellige havner og 3.764,88 nautiske mil tilbakelagt

For en reise! For en opplevelse!  Jeg har sett litt på bilder i dag, mimret litt tilbake. Blir nesten litt forskrekket når jeg ser på globusen hvor vi er!?! Tenk vi har seilt HELT til the Gran Canaries, nesten ikke til å tro! I storm og stille har vi klart brasene!  Ikke det at jeg trodde at vi ikke skulle klare det, men nå har vi vært på reist siden 7. mai og vi bare storkoser oss og har virkelig falt til ro med dette livet: "Blue waters sailors" som vi blir kalt. Båten er akkurat passelig stor for oss, 13,68 mtr. x 4,25... og av og til må vi virkelig rope høyt for vi vet ikke hvor den andre part har "gjemt" seg! ;-)

Og det er en kunst å ha roen og leve i rytme med naturen, det ser vi! Det er så utrolig fristende å starte motoren når man endelig ser land.... Men vinden bestemmer så i 3,9 knops fart ble det en natt til på sjøen, mens landet kom nærmere og nærmere. Flere og flere lys og fiskere. Ja, av og til har jeg bare hatt yst til å seile videre, langt til havs, trygt og godt!
Landligge bringer med seg nye bekjentskaper!  Både andre seilere, kunst & kultur og ikke minst en utrolig hyggelig yrkesgruppe: serveringsfolk! Vi spiser en del ombord, det er deilig å lage egen mat, men vi må teste litt på stedets matkultur også! Her hvor vi ligger nå, f.eks. har vi forelsket oss i en kinesisk restaurant, dvs. de som serverer, og ikke vet hva godt de kan gjøre for oss!  For et hyggelig kinesisk ektepar med en utrolig søt datter i tilegg :-)

Ellers har vi funnet en bar med SKINNSOFA! Der er det også serveringspersonellet som vinner vårt hjerte! Ja, ja - også sofa'en.  Luksus for seilere som stort sett sitter på en trebenk! Vi bevilger oss en kveldstur bortom baren når vi spiser ombord.
Vi har besøkt 72 forskjellige havner. Og noen av havnene har vi vært innom opptil flere ganger! 3.764,88 nautiske mil er tilbakelagt så langt. Vi er sjeleglad vi fører nøye logg. Vi hadde ikke hatt sjangs uten å nøye å føre hvor vi har vært og hvor langt vi har seilt og hvor mange timer vi har vært på sjøen. Sistnevnte har jeg ikke summert opp... ;-) Kunne jo vært interresant??!

Imponerende kunst har vi vært vitne til, det er til å bare måpe av. Best minne har vi fra Delfi. Kan anbefales alle, mye flottere og mer bevart enn Akropolis i Athen. Det er nok et annet klima her nede, så bygninger blir nok "automatisk" litt lettere bevart! Men likevel, Norge har masse å strekke seg etter! Her brukes mye energi og penger for å holde verdiene og den gamle arven vedlike!

Vi var 3 vennepar som startet sammen fra Vrboska, s/y Mikkel med Gretha&Jarl var med oss i en måned og i hele 3 måneder hadde vi følge med s/y Spurs, besattt med Marit&Johnny. Vi hadde en fantastisk tid sammen, tenk å få oppleve å seile side om side med venner i fremmede land! En havn vi kom tilbake til, Nisyros, ble noe "forskrekket", da vi kom alene. MEN pluselig så de en båt med grønt trekk over bommen, bimini og sprayhood komme inn i havnen! Da ropte de på oss og sa: "See, your friends are back"!! Det var dessverre ikke s/y Spurs og hennes mannskap!

Litt på skjeve går det, ja det har vel kanskje vært flest seilaser litt på skrå!  Vi er ikke kommet helt inn i passatvinden ennå.  MEN vi har fått føle hvordan det kan være! For overfarten til Lanzarote ble en ny opplevelse. Bølgende var plutselige myyyye mer laaange, duvende kan man si! Vi prøver så godt vi kan å lese værmeldingene, for vi har bestemt at vi skal seile MED vinden og ikke MOT, eller på SKRÅ. Men Fru Bjerkås studering av meterologenes
spådommer slår ikke alltid like bra til kan man si! Ja, det var som en morsom engelskmann sa til meg, det er jo ikke så lett å stå på en topp her å lese skyene! De finnes jo ikke!

Livet under sjøen er også interresant!  Vi er glad vi har litt amatørdykkerutstyr ombord! Om ikke annet, så stuper vi uti med en gang vi har ankret opp for å sjekke at ankeret ligger riktig vei og trygt for en GOD natts søvn! Temperaturen i sjøen er god fremdeles, stort sett over 25 grader. Vår temperaturmåler har forresten gått i stykker, den viser for tiden over 45 grader... så vi bør egentlig være litt forsiktige med å stupe uti, så vi ikke blir skållet! ;-)

Nå ligger vi som sagt før, i Puerto Calero - Lanzarote.  Her har vi nå stått 5 dager på land og fått utbedert litt småskader, polert skrogsiden, tatt bunnsmørning! Godt å være ferdig med det!  Nå er VHF'en vår til reperasjon. Ny antenne må
monteres. Motoren har fått årlig service. Jeg pusser og knikker på det såkalte rustfrie stålet vi har ombord! I morgen får vi levert inn redningsflåten vår til oppgradering iht. ARC-regler og så har vi bestilt spinnakerbom som kommer om vel 1 uke...., så kanskje blir vi bare liggende her sammen med de andre ARC-seilerne eller vi tar oss en liten seiltur til naboøyen, Fuerteventura og koser oss litt på svai. Det bringer litt større frihet for svømmeturer og så rykker det litt i trossene nå, med over 1 uke i samme havn.... :-)

2 kommentarer:

  1. Nå syns vi det var veldig lenge siden sist! :-). Men gu så gøy å lese hver gang det dukker opp et nytt "reisebrev". Vi her i Bergen er inne i en skikkelig regnuke, men du verden så flott høsten har vært! Og torsdag skal solen komme igjen. Det har de lovet! Ellers gleder vi oss veldig til å komme på besøk. Skipperen som denne gang skal være mannskap hos dere og jeg, mannskapet til Spurs, skal sjekke om alt er bra med dere. Og ikke minst gi dere en god klem før den store overfarten til en annen verdensdel. Skal sjekke om det finnes noen historiske underverk vi må få med oss før avreise :-)!!!!!

    SvarSlett
  2. Vi gleder oss også, og snakker mer og mer om det!! :-) Skal bli godt å snakke og le godt på norsk også! Nå går det i spansk-engelsk! Bjerkåsen himself har nemlig sagt at hvis vi skal feriere i spansktalende land må vi lære oss spansk! Så nå prøver vi så godt som vi kan.... :-)

    Jeg har sett at det finnes en guidet tur til den andre siden av Gran Canaria, arr. av ARC. Kanskje den er der når du er her nede.... Det står i the rally handbook: a tour gide and entry fees- not to be missed!..... Ta et "passbilde" av dere. Johnny trenger det for å komme inn på forskj. arr. og kanskje bør vi kjøpe billett til deg også, 50 EUR, hvis det skjer mye mens du er der også, det er inkl. en offisiell ARC- T-shirt... :-) ... det er mulig det kommer en ørliten ønskeliste fra oss... på et senere tidspunkt.

    SvarSlett