Hilsen fra Bård og Gry

Bildet mitt
Beneteau Oceanis 46 fot. Dvs. hun er 13,68 m lang, 4,25 m bred og stikker 1,92 i dybden. Den stolte dame er produsert i Frankrike. Er registret i NOR/NIS og lyder kallesignalet LN5002

tirsdag 10. juni 2014

Fastlands-Europa, neste!

Så kom vi oss underveis igjen! Denne gangen var det fra Azorene/Horta mot Gibraltar, som var planen. De av leserne som har lest "underveis-bloggen", vet også at målet var La Linnea, den spanske delen av Gibraltar, men at fristelsen ble for stor da vi seilte forbi, eller mot Lagos i Portugal, at vi rett og slett har tatt oss et stopp her. Det var rett og slett UTROLIG DEILIG å komme inn i havn denne gangen. Ja, det var helt rart da vi la oss til kvelden å skuten lå HELT stille.  Jeg trodde nesten den sto på land!!  Vi har gynget mye på denne overfarten.

Men her kan dere kan se, hvor deilig vi kan ha det og vi må innrømme at vi har hatt utrolig mange deilige dager når vi har vært midt på havet.  Hvem vi kan takke det for, er udelt Mads hos firmaet FriVind.  For en fantastisk værmeldingstjeneste han har gitt oss.  Vi kan ikke fått skrytt nok av hans tjeneste!! Alle som vi kjenner som skal på en lignende tur som oss, må vurdere seriøst om det ikke hadde vært lurt å ha med seg Mads i kulissene!!  

Vi kom oss avgårde en dag for sent fra Azorene. Det var rett og slett for mange seilere som hadde tenkt det samme som oss, så


dermed klarte ikke "utsjekkingsmyndighetene" å ekspedere oss alle sammen innen "normert" tid. Ja, ja, vi hadde jo det bra på Horta og nesten dag så besto de første 26 timer av 0 vind, dvs. 1.9 knop viser måleren. Det går jo nesten ikke an å dele på 2 en gang for å få frem sek./m….. 

Vi turde ikke slippe ut fiskesnøret vårt med en gang, det var for mange delfiner som svømte rundt oss og på kartet vårt står området merket som nasjonalpark og fish-haven. Så da så!
Nyyydelige solnedganger blir man aldri lei av, ikke vi ihvertfall. Og noen ganger er det også mulig å ta noen fine bilder av de også!

Ser dere bildet til høyre... ?  Klarer dere å se månen?  Den holdt nesten på å gå ned sammen med solen, men den holdt ut, litt til :-) Vi har igrunnen hatt fin måneskinnstur til Lagos. Månen ble etterhvert halv og helt på slutten så gikk den ned ca. 01:30.

Så kom vi utenfor den merkedet området "Fish-haven" og snøret ble snellet ut!  Og jammen santen, det var ikke særlig lenge det hang der.  Det ble en skikkelig actionfylt time!  Ja, det var som jeg skrev på bloggen, alt skjer samtidig!  Jeg var på toalettet, Bård skulle, vinden ØKTE formidabelt (det skulle jo ikke mye til når man tenker på hva vi i utgangspunktet hadde...;-))

Og fisken var tung å dra inn når vi går i 7 knop!  Men gøy, det er
 det!  Kjempespennende.  Bård litt skeptisk, jeg litt mer optimistisk :-)  Og denne gangen fikk vi en Yellowfin Tuna, iflg. vår eminente fiskebok!

Ja, som den observante leser ser, så blir det utrolig grisete ombord! Blod overalt.  Jeg skjønner hva dere mener, Knut&Berit ombord i s/y Belle, at dere vegrer dere for å ha fiskelykke! Men den flotte fisken vi fikk da!  Det må være den flotteste (og dyreste på restauranter), du snakker om sushi-fisk.

6,3 kg. og det er nesten rene filéer. Det er ikke mye innmat på en slik fisk, eller dvs. de utgjør ihvertfall ikke så mye ;-)

Bård syntes det var litt "nifst" et øyeblikk da vi hadde fått skikkelig has på Yellowfin Tuna'en, for plutselig så vi finnen dens. Håper inderlig det ikke er en liten delfin vi har fanget!!
Det var det heldigvis ikke!
Og 1000-takk for gode råd, Ingelinn og Bjørn-Åge!  Jeg er ikke helt sikker på at dere ville valgt å lage fiskekaker av denne delikatessen, men vi bare måtte prøve på det som falt oss inn, for å få litt omsetning på "kjøttet". De smakte himmelsk, litt for mye stekt, men de var saftige!

Vi har hatt utrolig lite av dårlig vær på turen vår, men på dag 3 så vi bare uværet komme mot oss, og Mads hadde "lovet" oss kanskje 30+ knop og regnbyger!  Regntøyet ble funnet frem og det var akkurat i tide!  FOR EN REGNBYGE!!  Og den varte i 2 timer og det regnet SÅ MYE som det kan gjøre i Bergen på en mnd.!!!
Du snakker om!  Og i regnbygen var det VIND, MYE vind!!  Vi så 40-tallet!!  Skuten FÒR fremover og vi krysset fingrene for at det ikke kom en båt i motsatt retning enn oss, for her var det ikke mye SIKT! Vi hadde jo radaren på, men regnværet var dominerende i radarbildet og det er slett ikke lett å se forskjell på regnvær av denne dimensjon og en båt. Ja, det regnet og blåste såpass mye at til og med Hydrovane sa at nok-er-nok, og dermed måtte vi håndstyre.


Yellowfin Tuna - fiskekaker!!

Jeg skal si vi ble VÅTE og det sluttet igrunnen ikke å regne før midt på natten. Vakter skulle byttes, det våte tøyet skulle av og måtte under dekk og tørkes. Det var ikke særlig trivelig under dekk den natten. Det "flotte" regntøyet vi har (det er ihvertfall dyrt) og vi blir våte i baken!  Irriterende.  Portugals gjesteflagg på toppen!
Om jeg alltid har en så flott kledd mann til sjøs??  Ja, for neste dag stilte Bård i finskjorten sin!  FINT vær, litt for kaldt for t-skjorte!  Og da ble drømmen en langermet skjorte!  Den fiiine linskjorten fikk gjøre sin nytte, den hang ihvertfall lettest til!

Her er vi kommet inn i seperasjonssonen i ytterste led for Gibraltarstedet - helt vest - utenfor Portugal. De store containerbåtene gikk, som seg hør og bør, i de nevnte soner. Vi gikk rett på tvers og ingen tuuutet på oss. MEN vi tok veldig hensyn for akkurat vår måte å manøvre på, var ikke helt etter boken.
Denne seilasen, fra Azorene/Horta til Lagos har igrunnen vært særs gyngete. Så når vi nærmet oss Portugals Algarvekyst, begynte vi å snakke mer og mer om vi rett og slett skulle ta oss en pause i Lagos? Vi har jo ikke vært på fastlandsPortugal før, så det kunne jo være greit å ha det i loggboken også. Gode anbefalinger kom fra fjern og nær og det var utrolig deilig å svinge inn til barbord og nyte stille vann!
Åhh, hvilken følelse det er å se land! Her representert ved Portugals sørvestligste punkt. Her må vi innrømme at vi tenkte på s/y Spurs v/Johnny&Marit, som rundet dette hjørnet i 2008. For en følelse dere må ha hatt i magen da baugen vendte inn mot Middelhavet og nye eventyr der. Som vi også har fått mye glede av oppigjennom årene!  :-)
Og mens vi satt der og NØT de siste 4 timer av turen vår, kikket etter fiskeredskap, kom det plutselig en liten fugl ombord. Den hoppet galant rett under sprayhood'en, tok et lite overblikk og så bar det under dekk!  Der fant den seg rask tilrette hos LilleBror Ludvig Ibsen og hans kamerat Solan :-) (Jeg så etterpå at den hadde sveipet innom satelitt-tlf. også, for der var det fugleskitt!!) Omsider fikk vi den ut i friluft, og vi var utrolig fornøyde med oss selv!  Da tok den et par sveip rundt båten, tok sikte på Bårds sjøbein og suste RETT ned under dekk, en gang til!
Marina de Lagos ligger i en elv. De har mudret opp et enormt område og her her det plass til over 400 båter! Først måtte vi sjekke inn, utenfor broen. Når alle båtpapirer var sjekket opp i, ble bropolarene løftet og inn i selve hjerte av Lagos kunne vi seile.

Her er det utrolig deilig å være. Temperaturen er rundt 25 grader. Vi ligger godt beskyttet for vær og vind og de har en pulserende "gammel by" som vi tar våre daglige spaserturer til. Vi har allerede vært her i 2 dager og blir nok i noen dager til for ute på havet blåser det hatter-og-høy OG i motsatt retning er det vi ønsker og skal i.

Blogg underveis går an å lese på: http://blog.mailasail.com/morgengry

2 kommentarer:

  1. Kan tenke meg dere koser dere nå, ja:-) Og nå skal dere vel videre når vinden er rett? Ikke etter dato eller noe annet? Tenkte jeg ville si at vi syns ikke Barbates var noe særlig. Om dere tenker på å stikke innom der. Marinaen var ok. Men det var i den byen de stjal jollen vår med motoren på !!!!! Kanskje derfor vi ikke likte plassen helt. God seilas videre. Vi gleder oss til nytt i bloggen :-)

    SvarSlett
  2. Takk for tips - det skal vi huske! Nå tror vi jo ikke noen er interresert i å stjele den søte lille dingyen vår da..... ;-)) Navnet er notert :-) I dag skal jeg se om siste nytt kan komme på bloggen, ser ut som om nettet er ganske ok.

    SvarSlett