Hilsen fra Bård og Gry

Bildet mitt
Beneteau Oceanis 46 fot. Dvs. hun er 13,68 m lang, 4,25 m bred og stikker 1,92 i dybden. Den stolte dame er produsert i Frankrike. Er registret i NOR/NIS og lyder kallesignalet LN5002

torsdag 23. mai 2013

Full storm i Baska Voda i dag!

Palmer er fasinerende trær, synes nå jeg! Bildet er tatt dagen etter stormen!  For en forskjell, plutselig var det yrende liv over alt!
Værmeldingene hadde advart oss, at det kunne bli kuling i løpet av natten...! Og jammen, sa vi KULING!  Kl. 02:00 brakte det løs og den berømmelige BORA-vinden kom dettende ned fra fjellene som omgir Baska Voda! Godt vi la oss tidlig i går, for det ble ikke mye søvn. Da var det å sitte oppe å våke over båten resten av natten og akkurat nå har jeg fått et aldri så lite avbrekk på en internettkafè for å berette hjem :-). Det blåser mellom 19-23,6 m/sek. - det er ganske heavy!  Fenderne blåser stadig opp på dekk og der gjør de jo ikke noe nytte for seg, for båtene ligger tett og fendere mellom båtene trenger vi i aller høyeste grad!

Nå er kl. 15:20.... og det blåser jevnt og trutt kan man si! Jeg har spurt meg litt for om Bora-vinden skal blåse leeeenge slik?  Tja, er svaret jeg får... og 2 fingre opp i luften.  Kanskje mener de 2 timer?  Eller i verste fall, 2 dager...?!!!

Bora er en katabatisk vind fra mellom nord og nordøst i Adriaterhavet, Hellas, Russland og Tyrkia. Navnet kommer av figuren Boreas fra gresk mytologi, som betyr Nordavinden.

Boravinden oppstår ofte i Kroatia og langs resten av østkysten av Adriaterhavet, og kommer ofte i form av vindkast. Boraen er vanligst om vinteren, og er kraftigst når det er et høytrykk over de snødekte dinariske alpene på grensen mellom Kroatia og Bosnia-Hercegovina og et lavtrykk over Adriaterhavet. Når luften blir kaldere og tyngre om natten øker boravinden. I tillegg deler man vinden inn i to forskjellige typer, «klarværsbora» eller «mørk bora» (når det er overskyet).

Området som oftest får den kraftigste boravinden er Velebitfjellrekken i Kroatia. Denne fjellrekken som går langs kysten fungerer som et værskille mellom et kontinentalt klima i de indre områdene og Adriaterhavskysten som har Middelhavsklima. For uerfarne seilere kan boravinden være farlig i dette området, siden vinden brått kan starte på natten etter en klar og rolig dag. Nær byer som Senj og Karlobag i Kroatia kan vindstyrken komme opp i 60 m/s.

Vinden utgjør også en stor del av klimaet i Krasområdet i Slovenia og i Trieste i Italia. Bygninger i dette området er ofte solide, og byene har ofte smale gater på grunn av vinden. Kraftig boravind finner vi også i Novorossijsk i Russland, der vinden kan komme opp i 60 m/s.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar